goldbar gradjevinska firma
14 фебруара, 2022

Povezani Kolašin 1450 i Kolašin 1600

Nova K7 žičara puštena je u rad, a samim tim došlo je i do povezivanja dva skijališta, Kolašin 1600 i Kolašin 1450, čime je omogućeno korišćenje 45km staza, što će Kolašin postaviti na regionalnu skijašku mapu istaknuto je tokom svečanog otvaranja kojem su prisustvovali predsjednik Vlade Crne Gore, Zdravko Krivokapić i ministar ekonomskog razvoja Jakov Milatović.
Premijer Zdravko Krivokapić je ovom prigodom istakao važnost infrastukturnog povezivanja i spajanja važnih tačaka u našoj zemlji: „Dva skijališta koja su za crnogorske uslove i zimsku turističku ponudu reprezentativna i od kapitalnog značaja za Kolašin, Mojkovac, Berane i ostale opštine na sjeveru, ovom žičarom dobijaju novu vrijednost i biće valorizovana u punom kapacitetu.”
Premijer je istakao da realizacija ovog projekta predstavlja podstek za ono što je Crnoj Gori u ovom trenutku prijeko potrebno: „Isprepletati je infrastrukturno, osnažiti je putevima, drumovima, žičarama, aerodromima, heliodromima, lukama i pristanima, planinskim stazama i prtinama, kako bi pokazala svu svoju ljepotu, svu ljekovitost svoje prirode i svojim čarima obuzela sve one koji će joj se, siguran sam, vraćati.”
Kako je navedeno, u odnosu na prethodne sezone, ski centar Kolašin 1600 je obogaćen sa sadržajima za skijaše početnike i djecu, izgrađeno je više od 10km staza, proširen parking prostor za skoro 250 mjesta i uspostavljeni novi programski sadržaji koji poboljšavaju imidž.
“Postignuto govori da je vrijeme upotrijebljeno u stvaranje konkretnih rezultata jedina mjera pravog rada pa mi je zadovoljstvo što smo, kao i u mnogim drugim slučajevima, riječi pretvorili u djelo koje će ovoga puta – Kolašin dodatno pozicionirati kao konkurentan regionalni skijaški centar. Posebno imajući u vidu da smo bez izuzetka rješavali brojne izazove, a sve poštujući potrebe razvoja, ali i prirodne resurse Bjelasice. Zakoračili smo ka ambijentu koji su posjetioci ranije nalazili tek u regionu i dalje u inostranim ski centrima”, izjavio je Milatović.
Pored puštanja u rad žičare K7, Ministarstvo ekonomskog razvoja i Vlada Crne Gore su za kapitalni budžet za ovu godinu planirali skoro 20 miliona eura za projekte na kolašinskoj strani Bjelasice, a koji uključuju izgradnju dva ski lifta tipa sidro u dužini od 800 i 500m, montažno-demontažni bob na šinama i osvjetljavanje staza za noćno skijanje. Pored toga, predviđen je i projekat izgradnje prve faze vještačkog osnježavanja pet ski staza u dužini od 7,5km, što podrazumijeva i stvaranje dva akumulaciona jezera, kako skijanje na Bjelasici ne bi zavisilo samo od vremenskih uslova.
“Samo radom i zalaganjem na dobrobit građana Crne Gore možemo reći – da je vječna Crna Gora”, zaključio je Milatović.
“Otvaranje ove žičare nas podiže za nekoliko ljestvica ka vrhu, budući da ovim događajem postajemo konkurentni ski centrima u regionu. Za turizam Crne Gore ovo znači prekretnicu u daljem razvoju, a za sve stanovnike sjevernog regiona otvara brojne mogućnosti za valorizaciju multiplikativnih efekata koje prate ovaj projekat”, izjavio je izvršni direktor Skijališta Crne Gore Đuro Milošević.
„Vjerujemo da ćemo daljim razvojem Skijališta Crne Gore, a tu prije svega mislimo na otvaranje novih ski centara na Bjelasici, doprinijeti u učvršćivanju brenda Crne Gore kao prvenstveno zimske turističke destinacije, uz poseban akcenat i na razvoj ljetnje planinske ponude, aktivnog turizma, promociji netaknute prirode, bogatstva prirodnih resursa i svih skrivenih dragulja koje Crna Gora krije u svojim njedrima“, dodao je Milošević.
Direktor Uprave javnih radova Boro Lučić istakao je da su radovi završeni prije ugovorenog roka.
“Radovi su započeli u maju 2021. godine sa rokom završetka od 12 mjeseci, a završeni su čak četiri mjeseca ranije”, naveo je Lučić.
Realizacijom ovog projekta i to u veoma kratkom roku, potvrđena je spremnost da se bez izuzetka sprovode investicioni projekti, ali poštujući stroge standard, kako bi se i dugoročno obezbjedila njihova opravdanost.

Izvor: https://bizniscg.me/2022/02/14/povezani-kolasin-1450-i-kolasin-1600/

Najnovije Novosti

Apart hotel u blizini Svetog Stefana

Apart hotel u blizini Svetog Stefana

Nedaleko od Svetog Stefana, na udaljenosti…

Milatović: Očekujem uspostavljanje letova između Crne Gore i Rusije

Milatović: Očekujem uspostavljanje letova između Crne…

U okviru posjete Dubaiju, ministar ekonomskog…

Proglašeno treće zaštićeno morsko područje – Park prirode Stari Ulcinj

Proglašeno treće zaštićeno morsko područje –…

Za sami kraj uspješne 2021. godine,…