30-Dec-2021

Rekordan broj registrovanih seoskih domaćinstava tokom 2021. godine

Ministarstvo ekonomskog razvoja je tokom 2021. godine, kroz više mjera podrške u okviru Javnog poziva u oblasti ruralnog turizma podstaklo razvoj postojeće ponude, ali i povećanje broja registrovanih seoskih domaćinstava. Samo tokom ove godine registrovano je 70 novih, pa ih je na teritoriji Crne Gore ukupno 189. Turistima je dostupna i ažurirana brošura u kojoj je sadržana cjelokupna ponuda registrovanih seoskih domaćinstava koja će im poslužiti kao inspiracija, ali i izvor informacija prilikom obilaska ruralnih područja. Takođe, dopunjen je i objavljen Mali priručnih za seoska domaćinstva koji nudi praktične savjete i smjernice za razvoj ugostiteljske djelatnosti.

Cijeneći trud, ideje i spremnost lokalnog stanovništva da rade na razvoju ruralnog turizma, Ministarstvo ekonomskog razvoja je tokom 2021. godine sprovodilo kontinuirane aktivnosti u cilju diverzifikacije turističke ponude i podrške seoskim domaćinstvima. Ruralni turizam je prepoznat kao sve popularniji oblik turizma, a autentična iskustva lokalnog stanovništva su veoma zanimljiva turistima, pogotovo onima koji teže zdravom načinu života i žele da odmaraju u prirodi, učestvuju u pripremanju tradicionalnih jela ili rade uobičajene seoske poslove.

Registrovana seoska domaćinstva koja nude usluge smještaja i pripremanja i služenja hrane se nalaze u svim djelovima Crne Gore, nude raznovrsne sadržaje posebne ponude u kojima se reflektuju područne specifičnosti na specifičnsti kraja u kojima se nalaze, zatim raznolike atrakcije i aktivnosti u prirodi.

U ovoj vrsti ponude, posebno se izdvajaju, već tradicionalno poznate vinarije i prizvođači maslinovog ulja i sira, ali su sve brojnija i domaćinstva koja nude, relativno noviju ponudu, a koja se odnosi prvenstveno na rekreaciju i fizičke aktivnosti, umjetničke programe, zanatske aktivnosti, gastro sadržaje itd.

Naša zemlja ima ogromne prirodne potencijale, a raznolikost u načinu života na malom prostoru, izraženo gostoprimstvo, autentične priče i bogata gastronomska ponuda su nešto po čemu smo sve više prepoznatljivi kao destinacija. Ovo je ujedno i razvojna šansa za ruralna područja uopšte, jer će ih učiniti privlačnim mjestom za život i spriječiti migraciju stanovništva.

U tom smislu, Ministarstvo je u prethodnom periodu pružalo punu podršku svima koji su odlučni u namjeri da se bave ovim vidom turisitčke ponude, a predstavnici Ministarstva su obišli znatan brojseoskih domaćintsva kako bi ih podstakli na dalji razvoj ove djelatnosti. Kako je ova aktivnost kontinurana, u planu je da se podrška seoskim domaćinstvima nastavi i u narednom periodu u cilju jačanja ponude.

 

Izvor: https://bizniscg.me/2021/12/30/rekordan-broj-registrovanih-seoskih-domacinstava-tokom-2021-godine/

18
Apr
2022

Air Montenegro: Od 20. juna do Kopenhagena dva puta sedmično

Air Montenegro: Od 20. juna do Kopenhagena dva puta sedmično
04
Apr
2022

Dolazi Lufthansa: od maja – iz Frankfurta i Minhena do Tivta

Dolazi Lufthansa: od maja – iz Frankfurta i Minhena do Tivta
01
Apr
2022

Apartmaski objekat „Kolašin 1600“ na Bjelasici

Apartmaski objekat „Kolašin 1600“ na Bjelasici
31
Mar
2022

Od maja svakodnevni letovi iz Izraela ka Crnoj Gori

Od maja svakodnevni letovi iz Izraela ka Crnoj Gori

GOLD BAR je građevinsko preduzeće čija djelatnost su kompletni radovi u građevinarstvu
Gold Bar - All Right Reserved © [86]