18-Feb-2022

Eko hotel na koritu rijeke Tare u Kolašinu

Neposredno uz korito rijeke Tare predviđena je izgradnja eko-hotela kojeg čine hotelski dio kategorije četiri zvjezdice i apartmanski dio. Pristup kompleksu je predviđen sa magistralnog puta Kolašin-Mojkovac, a projektnu dokumentaciju potpisuje aim studio. Za projekat enterijera bio je zadužen studio kota.
Koncept koji stoji iza ovakvog rješenja je težnja da se objekti učine što manje sagledljivim iz vizure putnika sa magistralnog puta, tj. da se minimizira uticaj na vizure prema šumolikom pejzažu koji okružeju predmetnu lokaciju, ističu autori. Stoga oba objekta su natkriveni jednovodnim krovom čija voda je usmjerena ka magistrali, a najvisočiji dio objekata je usmjeren ka rijeci Tari. Hotelski dio je spratnosti Su+Pr+Pk, sa ulazom i lobijem na nivou prizemlja. Dalje se posjetiocima daje mogućnost pristupa terasama koje se kasadno spuštaju ka rijeci. U suterenskom dijelu su pozicionirani servisini sadržaji, na nivou prizemlja društveni poput restorana, bilijar sale, spa centra, dok su u potkrovlju sobe. Apartmanski dio je toplom vezom na nivou suterena povezan sa hotelskom cjelinom.
Objekti su maksimalno distancirani od magistrale. Parking prostor je projektovan na platou između objekata i magistrale sa sadnicama drveća. Spratna visina prizemlja i prvog sprata je 4,80m, podruma je 3,8m, dok je spratna visina ostalih potkrovlja 3,50 m. Ukupna visina objekata od kote obrađenog terena do najviše kote objekta iznosi 12,00m.
Apartmanski dio formiran je kao 4 vertikalnie kubične forme povezane podrumskom etažom. Svaki kubus predstavlja jednu apartmansku jedinicu sa prostorima za stanovanje na prizemlju, spratu i potkrovlju, i SPA zonom u podrumu. Kao i hotelski dio, svaki od kubusa je završen naglašenom krovnom ravni ka pristupnom putu od koje je odvojen zelenilom. Težilo se da se osigura privatnost svake smještajne jedinice. Spratna visina prizemlja je 4,50 m dok je spratna visina prvog sprata i potkrovlja 3,50m. Visina podrumske etaže je 3,80m. Vertikalna povezanost dnevne zone u prizemlju i noćne zone ostvarena je trokrakim stepeništem i liftom koji se u podrumskoj etaži završavaju u zoni spa centra. Na prizemlju su smješteni ulazni hodnik sa garderoberom i toaletom, zatim dnevni boravak i kuhinja sa trpezarijom. Na prvom spratu se nalaze dvije dvokrevtne sobe sa kupatilom i garderoberom, dok se u potkrovlju nalazi jedna dvokrevetna soba sa istim sadržajima.
Fasade objekata su materijalozovane kombinacijom drvenih panela na aluminijumskoj potkonstrukciji, drvenih obloga, bavalita, kamena i stakla. Dominantan materijal obrade fasade čine drveni paneli. Za završnu obradu terasa predviđena je granitna keramika. Postament otvorenih terasa restorana na prizemlju i u suterenu obložen je kamenom. Kosi krov koji vizuelno dominira objektom je pokriven drvenom šindrom u tradicionalnom slogu.

 

Izvor: https://www.gradnja.me/clanak/796/eko-hotel-na-koritu-rijeke-tare-u-kolasinu

18
Apr
2022

Air Montenegro: Od 20. juna do Kopenhagena dva puta sedmično

Air Montenegro: Od 20. juna do Kopenhagena dva puta sedmično
04
Apr
2022

Dolazi Lufthansa: od maja – iz Frankfurta i Minhena do Tivta

Dolazi Lufthansa: od maja – iz Frankfurta i Minhena do Tivta
01
Apr
2022

Apartmaski objekat „Kolašin 1600“ na Bjelasici

Apartmaski objekat „Kolašin 1600“ na Bjelasici
31
Mar
2022

Od maja svakodnevni letovi iz Izraela ka Crnoj Gori

Od maja svakodnevni letovi iz Izraela ka Crnoj Gori

GOLD BAR je građevinsko preduzeće čija djelatnost su kompletni radovi u građevinarstvu
Gold Bar - All Right Reserved © [107]